Afscheid en Uitvaart fotografie

Liefstmeer-fotografie

Deze kant van fotografie is voor veel mensen nog niet zo bekend. Toch komt er steeds meer vraag naar en zien mensen de meerwaarde ervan in.

 

Vaak wordt afscheid en uitvaart gezien als iets dat je niet vast legt. Er is gek genoeg nog steeds een taboe rondom afscheid en verlies.

Waarom zouden we deze gebeurtenis niet vastleggen op beeld. Omdat de dood iets is waar we geen grip op hebben? Omdat het verdrietig is? Juist daarom kan beeld materiaal waardevol zijn.

 

In een later stadium van het verlies kan het troost bieden en je helpen er anders naar te kijken. Reacties zoals: "Wat was het mooi", "Zo had het moeten zijn", We konden alles doen zoals we het wilden" hoor ik vaak terug als de foto's bekeken worden. Het geeft een mooie waardevolle warme herinnering aan een verdrietige dag.

 

Dankzij het vastleggen van foto's tijdens een afscheid of uitvaart kun je op een later tijdstip toch terug kijken op deze intense gebeurtenis. De ervaring hierin heeft mij geleerd dat soms die lach heel belangrijk kan zijn maar ook de traan die gelaten wordt. De saamhorigheid tijdens het moment, de arm op je schouder. De symbolen en rituelen die gebruikt werden. Het bloemstuk. Eigenlijk de herinnering van dat moment dat bepalend is in je verdere leven.

 

 

Afscheid- en Uitvaartfotografie